Imputering af ikke-registreret beskæftigelse

Efter at ovenstående valideringsarbejde er udført og data er samkørt med Grønlands Statistiks befolkningsregister, således at data afgrænses til den fastboende befolkning1) over 14 år, samkøres data med Grønlands Statistiks indkomstregister. Dette for at imputere den beskæftigelse, som ikke dækkes af månedsredegørelserne og –specifikationerne. I praksis gøres dette ved at identificere personer, der opfylder nedenstående kriterier.

 

·       Personen er ikke registret som beskæftiget i mere seks måneder i det midlertidige beskæftigelsesregister, der er dannet efter ovenstående valideringer.

·       Personen har i indkomstregistret en betydelig (defineret ud fra brutto­indkomstdeciler i indkomststatistikken) registret A-indkomst eller indkomst fra egen virksomhed, der ikke i forvejen er registreret i månedsspecifikationerne (hverken løn eller senere frasorterede ikke-beskæftigelsesrelaterede indkomster). Grænsen for, hvornår disse indkomster er ”betydelige” gradueres efter antallet af måneder, hvor personen i forvejen er registret beskæftiget eller som arbejdssøgende.

·       Måneder hvor personen har ladet sig registrerer som arbejdssøgende vil vedkommende ikke kunne betragtes som beskæftiget (dette gælder udelukkende for den imputerede beskæftigelse).

Den imputerede beskæftigelse udgjorde i 2014 1.257 personer i gennemsnit pr. måned, hvoraf 544 var lønmodtagere og 713 var selvstændige. Idet der i indkomstregistret ikke forelægger oplysninger om, ved hvilke arbejdsgivere A-indkomsten er optjent, er den imputerede lønmodtagerbeskæftigelse tildelt branchen Ukendt. Den imputerede beskæftigelse blandt selvstændige er brancheplaceret ud fra det i selvangivelsen angivne virksomhedsnummer (GER-nummer). I tilfælde, hvor selvstændige ikke har angivet virksomheds­nummer, er beskæftigelsen tildelt branchen Fiskeri, fangst og landbrug, såfremt vedkommende har registreret indhandling i selvangivelsen, og ellers branchen Ukendt, hvis der hverken er registreret virksomhedsnummer eller positiv indhandling i selvangivelsen.

 

Note 1) Den fastboende befolkning er defineret til at være alle personer, der var bosiddende i lande både primo og ultimo det pågældende år.